Kiosk Studievejledninger og strategier
Kiosk Studievejledninger og strategier
De som ved hvordan
man lærer ved allerede nok
Henry Brooks Adams
|
Din vej mod effektiv læring går gennem
Måske har du let ved at lære fysik men det er svært for dig at lære tennis - eller omvendt. Det er vigtigt at vide, hvad der skal til for at lære noget. Hvis du f.eks. har skullet lære at svømme, så tænk over hvad der skulle til. Hvad det end er, man skal lære kan læreprocessen opdeles i forskellige trin. At vide noget om sin egen læreproces kaldes også metakognition, dvs. viden om hvordan man lærer.
Her har vi delt læreprocessen op i fire stadier. Start med at printe dette ud og svar på spørgsmålene. Brug dine svar til at planlægge din læringsstrategi i overensstemmelse med den erkendelse om dig selv, som kommer frem på baggrund af dine svar. Sæt dig realistiske mål, og vær klar over at man kun når sine mål (og lidt mere), hvis man arbejder for dem. Intet kommer af sig selv.
Begynd med fortiden
Hvad har du indtil nu lært om din måde at lære på og dine arbejdsvaner?
Hvordan er dine studievaner? Hvordan udviklede de sig? Hvilke er effektive og hvilke er det ikke? Har du overvejet at noget skulle ændres?
Hvilke former synes du giver dig de bedste muligheder for at vise, at du har lært noget? Gennem et skriftligt arbejde, en fremlæggelse,en test eller noget andet?
Hvor interesseret er du i at lære? Hvor meget tid vil du bruge på det? Hvad er det ellers som kræver din opmærksomhed? Er du villig til at bruge en del tid på at studere også selv om det kolliderer med andre ønsker?
Var du tit bagud med afleveringer og fik du ofte ikke forberedt dig nok til prøver og eksamen?
Er du generelt indstillet på at læse, når du sætter dig til skrivebordet? Og kan du gennemføre det uden at blive distraheret? (motivation og koncentration).
Gå videre til nutiden
Er mulighederne for at lære med succes til stede? Stil dig selv disse spørgsmål:
Læringsprofilanalyse:
Hvor er min styrke og hvor er mine svagheder i forhold til at lære? (udfyld nedenstående skema for at give dig et overblik over din læringsprofil). Brug resultaterne til at arbejde videre med dig selv.
Eks. Styrke : Jeg synes, det er spændende at lære nyt
Svaghed : Jeg har svært ved at tage mig sammen til at gøre det, jeg har sat mig for.
Muligheder : Jeg har egen bærbar computer, min bror kan hjælpe mig med matematik.
Trusler : Jeg har for meget erhversarbejde, jeg drikker for meget i weekenden og er først klar til at læse om tirsdagen.